Taboe rondom eenzaamheid

Eenzaamheid, durf jij daarover te praten? Of durf je de ander te vragen of hij zich weleens eenzaam voelt? Praat je erover, dan roep je mogelijk zieligheid over je af. Als je aan een ander vraagt of zij zich weleens eens eenzaam voelt, loop je het risico dat je zelf het gevoel krijgt dat je te kort schiet bij die persoon. Twee redenen waarom we maar liever niet praten over eenzaamheid. En dat terwijl bijna de helft van de Nederlanders aangeeft zich weleens eenzaam te voelen.
Het taboe rondom eenzaamheid doet mij soms meer pijn dan de eenzaamheid zelf. Dat is de reden dat ik een einde wil maken aan dit taboe. Ik doe dit door op zo veel mogelijk plekken mijn verhaal te vertellen over mijn (oorzaken van) eenzaamheid. Tijdens de lezing zet ik de mensen in de zaal zelf aan het denken over wat eenzaamheid in hun leven betekent. Als onderdeel van mijn lezing deel ik mijn ‘theoretische’ kennis op gebied van eenzaamheid. Laat ik zien wat het effect van eenzaamheid op het brein is en kom ik met een aantal oplossingsrichtingen.

Video van het eerste deel van mijn verhaal in theater Branoult

Voor wie is de lezing bedoeld:

Het taboe rondom eenzaamheid is een lezing die geschikt is voor zowel een groot publiek in theater opstelling als ook voor kleinere groepen in een informele relaxte setting.
De lezing is zeer flexibel in lengte en kan duren van 15 minuten (met weinig interactie) tot 1,5 uur (met veel interactie). Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden. Ik denk graag met je mee over een passende vorm.

Relevante en inspirerende invulling voor:

– Inspiratie lunches
– Netwerkbijeenkomsten
– (Interne) teammeetings bij (beleids) afdelingen in hoek van zorg en welzijn
– Bijeenkomsten georganiseerd door bv. gemeenten en bibliotheken rondom het thema eenzaamheid
– Groepen die op een of andere manier betrokken zijn bij het thema eenzaamheid.

Het taboe rondom eenzaamheid is te boeken als lezing, maar ook als een op maat gemaakt programma in combinatie met een workshop.
Voor meer informatie, mogelijkheden en tarieven neem contact op!

Over mij:

Ik ben Corien Brouwer. Ervaringsdeskundige, onderzoeker, ruimtegever, coach, moeder, ambtenaar, muzikant, reiziger, wandelaar, boekenwurm en wiskundige.
De afgelopen twee jaar heb ik onderzoek gedaan naar (mijn) eenzaaamheid. Het heeft mij geleid langs thema’s als zelfliefde, introversie, hoogbegaafdheid en de sterke behoefte om gezien te worden. Om er te mogen zijn. Ik kwam er achter dat ik soms meer pijn ervaar als gevolg van de schaamte voor het thema eenzaamheid dan van de eenzaamheid zelf. Om die reden wil ik een het gesprek aangaan over eenzaamheid. Op individuele basis, maar ook voor groepen.

Reacties uit het publiek:

“dank je wel voor de mooie, vernieuwende, inspirerende, eerlijke en bovenal verbindende en daardoor helende avond!”

“complimenten voor je lezing, vooral hoe je er jezelf durfde te zijn. Het heeft me aan het denken gezet over wat eenzaamheid voor mij is.”

“dank voor je inspiratie. Ik heb nog erg nagedacht over eenzaamheid en wat het voor mij betekent. Ik merk dat ik worstel met het gevoel nergens bij te horen. Herken jij dat?

Contact:

Voor meer informatie, mogelijkheden en tarieven neem contact op met info@ruimtegever.nu

Publiciteit:

Mijn verhaal beschreven in de Happinez
Verhalenverteller Sigrid van Iersel schreef een blog naar aanleiding van mijn verhaal

Eenzaamheid: (door Marnix Pauwels)

Het heeft niks te maken met anderen.
Het is niet zomaar alleen.
Het kan je grijpen midden in de drukte,
Of op de bank als de avond eindigt
En je dag bleef leeg.

Afgesloten van liefde
Verloren in je eigen leven
Je ziel geeft eventjes geen thuis
Een blokje om, of op wereldreis.
Eenzaamheid.